Baka pizza och bröd på sten från Flisby

pizzasten-granit-grafit-prov

Med en granitsten under pizzan blir det både godare och mer genuint – baka pizzan med Flisbys nya granitsten. Välj själv om du vill grädda pizzan i ugnen eller på grillen – stenen kostar bara 199 kronor. I sortimentet finns också en baksten som passar perfekt för brödbaket.

 pizzasten-granit-grafit-provPizzasten, rund, diameter: 38 cm. Baksten, kvadratisk, 40×30 cm. Klicka här för mer info på Flisbys hemsida. Pris: 199 kronor/sten.

Så här bakar du ett smarrigt surdegsbröd på baksten!

1 burk vetesurdeg 
1 pkt jäst
6 dl Kallt vatten                  
3 tsk salt
1 msk oliv eller rapsolja
Ca 14-15 dl mjöl

baksten(1)Rör ut jästen i vattnet och oljan, blanda i surdegen. Blanda i mjölet, arbeta degen ett par minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ett par minuter till. Degen kan vara lös men ska inte vara kladdig. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 2 timmar. Dela sedan degen på 4 bitar, forma till runda bröd. Lägg degen på en rikligt mjölad plåt och låt jäsa i ca 30-35 min. Gör ett par snitt i degen. Lyft över degen på stenen i ugnen (lyft med brödspade eller pallet) i underplåten häll i ca 4 dl vatten för att få ånga. Sänk ugnen till 250 grader Grädda i ca 20-25 min. Lyft sedan ut bröden och lägg på hål plåt.

Bakstenen:

Stenen ska värmas 1 timma innan man börjar baka på den. Värms med en tempratur av ca 30 grader mer än det som ska bakas av. Ställs smidigast in på ugnsgallret, näst längst ner i ugnen. Under stenen ställs en djup plåt in (för att få ånga, med hjälp av vatten).

baksten

 

 

You Might Also Like