Trädgårdsdesigners #2: “Gillar den bondromantiska stilen”

Om trädgårdsbudgeten är snäv kan en konsultation med hembesök vara ett bra alternativ. Trädgårdsdesignern Sarah Hägg ser det som en enkel variant för att komma igång – under drygt en timme går hon runt i kundens trädgård och snackar design, färg, form och material.

– Den senaste trenden visar att PT numera står för personlig trädgårdsmästare, inte bara personlig tränare, säger hon.

// Under våren publicerar Flisbybloggen flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som Flisby samarbetar med. I dag – Sarah Hägg hos Tilia Konsult. Klicka här för en lista med alla våra samarbeten med designers. //
 
sarah_hagg_faktaHur ser ett vanligt uppdrag ut?

– Det kan vara en konsultation med hembesök, en populär och enkel variant för att komma igång. Under cirka 1,5 timme går vi runt på plats. Vi pratar om design, färg och form och material och ger feedback på tankar och ideér. Om man vill gå upp en nivå innehåller mitt arbete att ta fram ritning och gestaltningsbeskrivning, säger Sarah Hägg, trädgårdsdesigner hos Tilia Konsult.

På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?

– Det är hos kunden det både börjar och slutar, jag kommer in mittemellan som en hjälpande hand. Jag ser till att planeringen blir rätt, sen är det oftast kunden som ska sköta det hela.

Varför ska man anlita en arkitekt?

– För att få rätt kunskap redan från start, men också för att få inspiration om vilka möjligheter man har och vilket tänk man kan ha i sin utemiljö.

Var får du inspiration ifrån?

– Allt från resor och magasin till sociala medier och Google.

Alla har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?

– Om budgeten är liten ger en konsultation en hel del. Det kan vara ett bra sätt att komma igång. Hos mig kostar konsultation med hembesök i Norrköping med omnejd 1500 sek. Extra avgift vid längre bilresor. En onlinekonsultation kan då passa, då går arbetet till via mejlkontakt.

Hur ser din egen drömträdgård ut?

– Min egen trädgård går i den bondromantiska stilen, så kallad Cottage Garden. Det är en stil med pioner, syren, klematis, rosor, fruktträd, bärbuskar, köksodling och grusgångar.

Barnen har många ställen för sina aktiviteter och krypin.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

– Att sålla bland idéerna. Det är viktigt att hålla sig till en vald stil ochlöpa den linan ut.

Vilka material arbetar du helst med?

– Sten, trä, växter, belysning… Jag ritar in det som behövs och passar i karaktären jag vill skapa.

Vilken är din favoritsten hos Flisby?

Granit, fast sandsten är också snygg. Jag gillar också den svarta betongstenen med skifferytan.

Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka om hjälp med en trädgårdsarkitekt?
 
– Det är bra att prata med alla som bor i hushållet, vad som är viktigt för dem i trädgården och vilka funktioner man vill ha med. Bilder är bra att samla på sig på det som man gillar. Då får trädgårdsarkitekten rätt snabbt en bild av vad som önskas.

Så här kan det se ut när Sarah Hägg gjort en skiss (klicka på ritningen för ett störra format):

 

 

 
 
skiss_hägg
 
 
 
 

 

 

 

 

 

You Might Also Like