Berså #1 – Modern berså som passar nya hus

Flisby har gett trädgårdsarkitekten Elisabeth Lindman i uppdrag att rita tre olika bersåer med varierande material och för olika miljöer – i dag en modern berså för nyare hus. Här har vi valt en stramare, modernare stil i rektangulär form. En loungesoffa placeras på en stenläggning t ex grafitgrå granit 60×30 cm (alternativt betongplattan basic 63 x 42 cm).

Granitlängder har vi lagt som trampsten i gruset och vidare ut i gräset. Bersån omges av en formklippt häck, t ex tuja eller avenbok. I det övre vänstra hörnet görs en lätt upphöjd bädd med ett karaktärsfullt litet träd som t ex klotkörsbär. 

modernbersaDrömmen om ett ljuvligt uterum med växter som väggar, natursten som golv och himmel som tak behöver inte vara en evighet bort. Flisby hjälper dig smidigt med vilka stenar som passar.

Missa inte att du kan vinna bersåmaterial för 6000 kronor – tävla här!

Fakta: Ordet berså kommer från franskans berceau, som betyder vagga. Och visst kurar man gärna ihop sig i en lövsal, i sällskap med en god bok och ett glas saft. Bersåer var vanliga i Sverige i början av 1900-talet. Sedan 2000-talet ser vi äntligen en renässans för bersån eftersom många börjat drömma om lövrummet igen. Dessutom ritar många trädgårdsarkitekter in det på sina skisser. Syrén, buxbom och schersmin är vanliga växter för att skapa en berså.

You Might Also Like