Berså #2 – Klassisk berså på mormors vis

I veckan bjuder Flisbybloggen på inspiration till bersåer med varierande material och för olika miljöer. Trädgårdsarkitekten Elisabeth Lindman har fått i uppdrag att rita en klassisk berså som påminner oss om somrarna hos mormor. Här har vi följt den klassiska idén om hur en berså skall utformas. En rund form med romantiska förtecken. Syren som inramning. Istället för grus har vi valt en färdig cirkel av skiffer, sandsten- eller kalksten.

Vill man utöka diametern går det bra att t ex bygga på med några varv av smågatsten. Vi har även lagt smågatsten i öppningen och som kantsten på utsidan häcken. Komplettera gärna med kantjärn för att hålla jorden bättre på plats.

MediaMissa inte att du kan vinna bersåmaterial för 6000 kronor – tävla här!

Fakta: Ordet berså kommer från franskans berceau, som betyder vagga. Och visst kurar man gärna ihop sig i en lövsal, i sällskap med en god bok och ett glas saft. Bersåer var vanliga i Sverige i början av 1900-talet. Sedan 2000-talet ser vi äntligen en renässans för bersån eftersom många börjat drömma om lövrummet igen. Dessutom ritar många trädgårdsarkitekter in det på sina skisser. Syrén, buxbom och schersmin är vanliga växter för att skapa en berså.

You Might Also Like