Berså #3 – Tips på en annorlunda berså

Drömmen om ett ljuvligt uterum med växter som väggar, natursten som golv och himmel som tak behöver inte vara en evighet bort. Vi har nu kommit till den sista inspirationsskissen av trädgårdsarkitekten Elisabeth Lindman. Här visar hon hur man kan anlägga en lite annorlunda berså.

Vi rör oss formellt i gränslandet mellan berså och terrass men låt oss tänka fritt utifrån funktion, form och färg. Vi har valt att rama in med murar av råskifferklädda L-stöd. Längs den inre kortväggen löper en plantering kantad med kantjärn av cortenplåt. Längs långsidan återupptas corten-plåten i en delvis nedsänkt rektangulär damm. Möjlighet finns att låta vattnet sakta rinna nerför skifferväggen. Den sista delen av inramningen består av sittbänkar gjorda av råskifferklädda enkla murblock, toppade med samma sten som valts som markmaterial. På marken läggs med fördel den slipade grafitbruna kalkstenen i 60 x 60 cm eller möjligen betongplattan Funkis.

funkisMissa inte att du kan vinna bersåmaterial för 6000 kronor – tävla här

Fakta: Ordet berså kommer från franskans berceau, som betyder vagga. Och visst kurar man gärna ihop sig i en lövsal, i sällskap med en god bok och ett glas saft. Bersåer var vanliga i Sverige i början av 1900-talet. Sedan 2000-talet ser vi äntligen en renässans för bersån eftersom många börjat drömma om lövrummet igen. Dessutom ritar många trädgårdsarkitekter in det på sina skisser. Syrén, buxbom och schersmin är vanliga växter för att skapa en berså.

You Might Also Like