Betongsten eller natursten? Så mycket kostar trädgårdsprojeket

Natursten eller betongsten? För den som bara går efter prislappen slutar valet ofta på den lite billigare betongstenen. Men det är inte på själva stenen du bör spara. Stenpriset utgör oftast bara en liten del av totalkostnaden – ytterligare en anledning att välja en något dyrare natursten, som håller längre och är mycket snyggare. I det här inlägget ger Flisbybloggen dig en fingervisning om vad ett trädgårdsprojekt kan kosta. 

10_granit60x30_johhny_1Totalpriset för att få en kvadratmeter stenlagd markyta består av följande tre kostnader:

1)   Underarbetet – som brukar kosta någonstans mellan 300 och 400 kr per kvadratmeter. Priset inkluderar bortgrävning av gamla, dåliga massor, deponering av dessa, fiberduk, nya dränerande massor samt packning och avdragning av dessa.

2)   Stenkostnaden – som i genomsnitt ligger på cirka 200 kr för betongvaror och cirka 600 kr för äkta naturstensprodukter per kvadratmeter.

3)   Anläggningskostnaden –  som kostar någonstans mellan 300 och 400 kr per kvadratmeter.

12 gatsten entre dallasTotalt får du alltså en kostnad mellan 800 och 1300 kr per kvm, om du väljer att få hjälp med anläggningsarbetet. Därför är det inte på själva stenmaterialet du bör spara. Det utgör en liten del och är ju de facto det enda som syns av de tre delkostnaderna. Välj i stället det som är snyggast och bäst till huset. Det ska trots allt ligga i många, många år – till glädje för den som bor i huset. Väljer du att utföra en del eller hela arbetet själv, har du ju sparat in 2/3 delar av totalkostnaden, och kan med gott samvete välja det du tycker blir snyggast, även om detta skulle bli lite dyrare…

granitGranit

skifferSkiffer

You Might Also Like