FAQ: Hjälper fiberduken mot ogräs och myror?

Många kontaktar oss med frågor om fiberdukar, till exemel om man har problem med myror eller ogräs. Då brukar vi på Flisby ge detta svar:

Fiberduken hjälper tyvärr inte alls mot ogräs eller myror. Ogräs bildas från frömjöl som kommer ovanifrån och sedan fastnar frömjölet i fogmaterialet. De som använder fiberduk ska lägga den längst ner, under det dränerande materialet och markstenen, för att separera det dränerande materialet från ett eventuellt dåligt material därunder.

Detta ska inte förväxlas med dekorgrus, då ska man nämligen lägga fiberduken precis under gruset för att förhindra växtlighet. Frömjölet kommer fortfarande ovanifrån, men förhindras att slå rot i sanden under dekorgruset med hjälp av en fiberduk. Det är lite besvärligt att hålla reda på detta, men så är det i alla fall. Ring oss gärna för mer vägledning på 0380-802 00.

Nu till myrproblemet. I dag använder man oftast ett fint singel under sten, 2-4 mm i storlek, vilket är bättre dränerande och inte lika kul för myrorna. Beläggningssten läggs oftast med lite distans och fogas med fastfog (Danfog) eller hårdfog (Romex) vilket kraftfullt försvårar för ogräs – och myrorna har det inte lika kul i dina fogar. Vi på Flisby har båda fogarna i lager.

Lycka till!

You Might Also Like