Flisbys sten inomhus #1: Travertin, marmor och kalksten

Flisbys sten hamnar inte bara på garageuppfarter, uteplatser och gångar i trädgården. Du ser den också inomhus – på väggar och golv i badrummet, köket, vardagsrummet, hallen… ja, det finns såklart många platser där den kan passa. För att ni ska få lära känna Flisbys sten lite bättre presenterar vi vårt inomhussortiment i några blogginlägg framöver. Det här är den första delen, där vi visar upp tre storsäljare:  Travertin, marmor och kalksten.

TRAVERTIN
Travertin är en kalkbaserad stenart som bildats av att kalkhaltigt vatten trängt upp från varma källor och sedan dunstat bort. Stenen har en varm och rustik känsla med skiftningar i färgen. Ytan är porös med en del håligheter. Ända sedan antiken är travertin ett uppskattat byggnadsmaterial som bland annat använts i Colosseum i Rom.
Läs mer om Travertin här.
Travertin 60x30MARMOR
Marmor betyder ”glänsande sten” och är en kalkbaserad stenart. Kristallstrukturen och glansen har den fått genom att den utsatts för hårt tryck och hög värme långt under jordskorpan. Ådring och färgnyanser i marmor har uppkommit genom orenheter av metaller och mineraler som pressats samman under processen. Marmor har i alla tider använts inom både bildhuggeri och arkitektur. 
Läs mer om marmor här.
marmor-596x774KALKSTEN
Kalksten är ett av de mest använda materialen då den finns i mängder av färger och former i många länder. Kyrkor och tempel har i alla tider byggts till största delen av kalksten. Den slipade kalkstenen har en sidenmatt yta som är lite känsligare men ger en vacker patina med åren.
Läs mer om kalksten här.
kalksten_nordicgrey_duschObserver att kalkbaserade stenar som travertin, kalksten och marmor är känsliga för syrabaserade rengöringsmedel – något som därför inte bör därför inte användas i duschen.
 

You Might Also Like