För glada sommarfester – gör en trendig berså!

Många anlägger sina egna hemliga trädgårdsrum för att samla vänner och avnjuta svalkande rosévin, sommartårtor och hemmagjord jordgubbssaft. Saknar du också barndomens saftkalas i mormors bedårande berså? Det är du inte ensam om – den klassiska bersån är på trädgårdsmodet igen.

SW_0306_107I takt med allt stressigare liv får vi ett större behov av en oas – skyddad från insyn och blåst – för att få umgås med kära eller bara vara ensam med sina tankar. Det är kanske precis det vi behöver för att slippa gå in i ”väggen”.
Bersån är inte bara funktionell. Den är ju vacker också. Tänk berså och blommande syrenbuskar, gröna lövrum och doftschersmin sätter sig säkert på din näthinna. Men den moderna bersån består inte bara av en lövfällande häck.

Stenmurar och skifferväggar är alternativa inramningar som får din berså att sticka ut i grannskapet. Eller varför inte satsa mer på underlaget och lägga en stencirkel? Våga tänka nytt och fritt! Flisby har gett trädgårdsarkitekten Elisabeth Lindman i uppdrag att rita tre olika bersåer med varierande material och för olika miljöer. Den närmaste veckan visar vi upp hennes skisser på bloggen!

Missa inte att du kan vinna bersåmaterial för 6000 kronor – tävla här!

Fakta: Ordet berså kommer från franskans berceau, som betyder vagga. Och visst kurar man gärna ihop sig i en lövsal, i sällskap med en god bok och ett glas saft. Bersåer var vanliga i Sverige i början av 1900-talet. Sedan 2000-talet ser vi äntligen en renässans för bersån eftersom många börjat drömma om lövrummet igen. Dessutom ritar många trädgårdsarkitekter in det på sina skisser. Syrén, buxbom och schersmin är vanliga växter för att skapa en berså.

You Might Also Like