Försmak på nästa års trender i trädgården

Flisby deltog på trädgårdsmässan Elmia Garden för att berätta om vad som blir trendigt nästa år. Nu bjuder Flisbybloggen på en sammanfattning för alla som inte var med och lyssnade på vd Johnny Hansen.

De senaste månaderna har personal från Flisby rest runt i världen för att kolla in vad som är hett och nytt på mässor och hos leverantörer. Det återstår fortfarande lite arbete för att slutföra nästa års Stone Fashion Report, men redan nu kan Johnny Hansen avslöja en del pusselbitar som tillsammans utgör trädgårdstrenderna 2013.

–  En del bitar kan man använda rakt av, medan andra behöver "översättas" till svensk smak. Många betongprodukter är designade i Tyskland och långt ifrån alla faller en svensk i smaken. Det gäller framförallt färgerna, det som är snyggt i Polen och Tyskland kan uppfattas som vidrigt hemma, säger Johnny Hansen till Flisbybloggen.

Kompassrosorna i Flisbys sortiment har till exempel designats speciellt för den svenska marknaden.

– Vi kunde inte använda de alltför orientaliska eller engelska mönstren som var de allmänt rådande, utan vi fick designa en svensk variant, säger Hansen.

I Sverige är det i huvudsak tre sorters trädgårdar som dominerar. 1) Den romantiska mormorsträdgården, där man odlar frukt och grönsaker. 2) Den "vanliga" villaträdgården med lite rabatter, en altan och buskar som skapades mellan 1960 och 1980. Och 3) Funkisträdgården där allt är tillrättalagt, stilrent och modernt.

– I alla dessa delar kan vi dela in ytorna i premium- och standardytor. Premiumytorna beläggs oftast med natusten som skiffer, granit, sandsten eller kalksten. Till standardytorna används däremot oftast betongsten, utom i mormorsträdgårdarna där grus är vanligare, trots att det är opraktiskt.

Mjuka medelhavsfärger och brunt utmärker sig som extra heta just nu, även rost- och sandfärgat. Dessutom blir stenplattornas format allt större.

– Det är storlekar som 40×40, 60×40, 60×60 och 90×60 centiemeter, säger Johnny Hansen.

En fullständig Stone Fashion Report 2013 presenteras senare

You Might Also Like