Första fröerna är beställda

Nyhetsutbudet i år måste vara det största hittills. Jag tröstar mina dyra inköp med att jag inte behöver handla en enda planta i maj – om alla fröer gror till vackra plantor.

Jag har dock en känsla av att jag brukar resonera så varje år och likväl besöker minst en handelsträdgård i veckan under vårmånaderna. Och jag går inte därifrån tomhänt, det är en sak som är säker.

Sen håller ju faktiskt de allra flesta frön längre än vad man tror. Jag har fortfarande kvar fröer, med bra grobarhet, som jag fick av en god vän till familjen i början av nittiotalet. Han anar inte vilken glädje det gav, en hel låda full med fröpåsar till en redan då odlingsgalen liten tjej. Tack Sören – jag minns det fortfarande som i går.

I och med att det kliar i fingrarna redan efter julhelgerna har jag blivit lite av en expert på vad som ska eller kan sås tidigt. Jag har dessutom fördelen att kunna sätta odlingarna i en del av huset som inte är uppvärmd mer än till runt 10 grader. Där står plantorna och växer i lagom takt till en än så blek sol.

Till helgen ska det sås chili, paprika, dahlia, kronärtskocka, tomater, och psysalis. Det blir säkert fler sorter som hamnar i jorden, men i år är det säkra kort som gäller – och många av varje.

You Might Also Like