Guide: Så väljer du sten inomhus #1

Natursten på golvet är rätt i så väl badrummet som köket. Men också perfekt för hallen, sovrummet… – eller väggarna i din bostad. För att göra ditt stenval lite enklare går vi igenom våra stenfavoriter i några blogginlägg. Låt oss först presentera modern marmor, varm travertin och elegant kalksten.

marmorMARMOR

Marmor betyder ”glänsande sten” och är en kalkbaserad stenart. Kristallstrukturen och glansen har den fått genom att den utsatts för hårt tryck och hög värme långt under jordskorpan. Ådring och färgnyanser i marmor har uppkommit genom orenheter av metaller och mineraler som pressats samman under processen. Marmor har i alla tider använts inom både bildhuggeri och arkitektur. 

Läs mer om marmor här.

Travertin 60x30TRAVERTIN

Travertin är en kalkbaserad stenart som bildats av att kalkhaltigt vatten trängt upp från varma källor och sedan dunstat bort. Stenen har en varm och rustik känsla med skiftningar i färgen. Ytan är porös med en del håligheter. Ända sedan antiken är travertin ett uppskattat byggnadsmaterial som bland annat använts i Colosseum i Rom.

Läs mer om Travertin här.

kalksten_nordicgrey_duschKALKSTEN

Kalksten är ett av de mest använda materialen då den finns i mängder av färger och former lokalt i de flesta länder. Kyrkor och tempel har i alla tider byggts till största delen av kalksten. Den slipade kalkstenen har en sidenmatt yta som är lite känsligare men ger en vacker patina med åren.

Läs mer om kalksten här.

 

You Might Also Like