Ljusgrå betongsten – när passar det?

Ljusgrå sten passar egentligen bäst till vita eller ljusgrå hus, men eftersom ljusgrå sten oftast är billigare väljs denna tyvärr ofta felaktigt. Föreställ dig att huset, och miljön det befinner sig i, är en bild. Precis som alla foton eller konstverk bör husbilden ha sin estetiska tyngd i botten. Så länge huset inte är vitt eller ljusgrått, med ljust tak eller ett tak som inte syns, passar sällan den ljusgrå betongstenen. Om du önskar en grå yta är det mycket bättre att välja en grafitgrå sten.

Många önskar sig den ljusgrå betongstenen eftersom "den är mest diskret". Men det är inte helt sant – den är nämligen så ljus att den lyser kraftigt mot det mesta i en normal omgivning.

Träd, buskar, gräs och annan växtlighet är ju kraftiga i sin färg och utgör oftast en alltför stor kontrast mot den ljusa grå färgen i den grå betongstenen har. Talar vi däremot natursten är det mycket mer förlåtande. I sin struktur ger den en viss tyngd, även om den är lite ljusare grå. Men även här bör man vara lite försiktig och tänka till före färgval.

Nedan ser du ett exempel med en grågrafit grändsten – resultatet blir mycket bättre jämfört med om stenen skulle ha varit ljusgrå.

 

You Might Also Like