Guide: Gjuta natursten i betong

betonggjutning

Lägg skiffer eller granit i betong – om du vill ha ett extra stabilt altangolv eller en gång där absolut inget ogräs kommer upp mellan stenarna. Här är en instruktion för dig som vill gjuta natursten i betong.

1.    Gör ett normalt underarbete enligt anvisningar och lokala förhållanden.

2.    Gör en ca 4-8 cm tjock grundplatta (grovgjutning). Dra av den till rätt höjd minus
3 cm (till fingjutningen) minus plattans/skiffrets tjocklek.

3.    När grovgjutningen torkat läggs ett tunnare lager (ca 3 cm) betong (fingjutningen) som själva stenen sätts i. I detta lager justeras även sluthöjden då naturstenar ofta varierar lite i tjocklek. Dom trycks helt enkelt ner olika mycket i den våta betongen för att få en jämn överyta.

4.    När detta har torkat fogas skarvarna slutligen med en fin murslev. Detta tar totalt lite tid men är garanterat absolut värt besväret. Även Flisby/Romex fogmassa kan användas under vissa förhållanden t. ex. om ytan ligger under tak.

5.    Används oregelbunden Skiffer, som inte färdigformats av oss pa? nät, bör man med huggmejsel och hammare eller skifferhandkap försöka passa ihop bitarna. Börja med de större bitarna och använd de mindre som passbitar. Jobba utifrån kanterna och de givna yttermåtten in mot mitten av ytan. Ju mer man lyckas passa ihop dem desto snyggare blir det.

Tips!
Gör sprickfogar med 3-4 meters mellanrum om du själv vill bestämma var eventuell markförskjutning skall tas upp.

You Might Also Like

 • Oscar

  Hur lång tid tar det innan grovgjutningen torkat? Ska man vänta 4 veckor som vid en bottenplatta till ett hus eller kan man gå på efter en vecka?

 • Webmaster

  Ett par veckor är naturligtvis inte fel men man bör kunna gå på snabbare. Det enda man ev riskerar är någon enstaka spricka om betongen krymper, vilket är lätt att fylla i. Vid användandet av vissa betongsorter bör man dock använda aquastop för att förhindra så mycket som möjligt av ev. osläkt kalk i cementen att vandra genom naturstenen. bäst är att fråga en murare på plats med kännedom om lokala förhållanden som fukt i mark etc.
  Lycka till

 • Jonas

  Tack för ett superintressant inlägg!

  Jag har en sådan yta som du beskriver, totalt ca 300m^2 på garageuppfart och gångar och trappor runt huset. Ytorna är troligtvis anlaggda på 60-talet och lagad/reparerad flera gånger men helhetsintrycket är ändå helt ok.
  Det är väldigt osäkert om det ursprungliga arbetet gjordes med cementbaserad betong eller med hydrauliskt kalkbruk.
  Jag renoverade ca 6 m^2 med grovbetong för två år sedan. Jag lyfte upp lösa stenar och spolade undan jord som läckt ned i frostsprängningar, La i grovbetong, satte ned stenarna och fogade vått i vått med grovbetong. Det har hållit men grovbetongen är lite för rå i ytan utseendemässigt.

  Att renovera hela ytan känns onödigt, som ett väldigt stort jobb och ganska dyrt. Det känns tills vidare vettigare att bättra på ytan och laga partier med större sättningar.
  Jag har sedan blivit avrådd att laga med cementbaserat bruk och istället använda speciella fogmassor för utomhusbruk. De är väldigt mycket dyrare och ett begränsat försök visar att det ser helt annorlunda ut, de blir för släta i ytan och håller inte lika bra.

  Jag har också fått rådet att använda ett hydrauliskt kalkbruk. Men här är jag osäker. Dels är det minst 5 ggr dyrare än betong, dels verkar det inte binda lika bra till en ickesugande yta som granitnatursten.

  Frågor:
  -Är det dumt att fortsätta att laga och foga med cementbaserat bruk?
  -Kan jag använda ett klass C bruk som är rimligt prismässigt och samtidigt har lite kalk i sig och inte fullt så stark?
  -Skall jag istället använda en finbetong?