Spaning: Stenhårda trädgårdsmöbler

Nya buskar. Ny gräsklippare. Ny grill. Nya utemöbler. Kostnaderna kan snabbt rusa i höjden när trädgården ska inredas och få en personlig prägel.

Men det finns investeringar som håller hela livet. Förutom många av våra naturstenar, som bara blir vackrare och mer åtråvärda med åren, finns det utemöbler som klarar av såväl saftkalas och grillfester under flera decennier. Småländska Byarum tillverkar park- och trädgårdsmöbler som lever länge.

Varje detalj som tillverkas i gjuteriet på Byarum bygger på råsandformning, en gammal hantverksmässig metod. En form av natursand och vatten, utan kemiska bindemedel, fylls av smält metall. Så småningom framträder ett unikt stycke sandformat gjutgods.

Metoden att gjuta i gärna utvecklades i Kina för tusentals år sedan. I slutet av 1700-talet kom den till England, och under 1800-talet blev Sverige en ledande gjuterination. Byarums allra äldsta modeller härstammar från den tiden – men tror det följer de likväl med i trenderna och presenterar varje år fräscha nyheter.

För de som inte har råd att inreda trädgården med Byarums produkter, finns möjligheter att göra det i offentliga miljöer i stället. När du kastar skräp i parken, görs det ofta i en av deras soptunnor. När du insuper atomsfären i samma miljö, sker de ofta på en bänk från Byarum. Vi har kikat på sortimentet och listar våra favoriter för bersån.

You Might Also Like