Sten och andra naturmaterial – viktigt för livet anno 2013

Naturen får större fokus i takt med att vi känner oss mer oroade för framtiden och miljön. Därför har det blivit trendigt att plocka med sig små stenar och bitar av urberget. I år fortsätter sten och resten av naturen att flytta in i våra hem eftersom det förknippas med något som är naturligt, tryggt och evigt. 

En spaningsprognos från trendgurun Li Edelkoort visar att inredningen och designen inspireras av det blå havet, av den böljande vågen och av stenens form, rapporterar Dagens Nyheter. Anledningen till det stora naturintresset just nu antas vara den ökade miljömedvetenheten i och med att våra koldioxidutsläpp bidrar till naturkatastrofer som vi kan följa via teven i vardagsrummet.

– Genom hela industrialiseringen och moderniteten har vi levt med en idé om att naturen är ett objekt och människan ett subjekt. Vi har trott att vi har kunnat göra vad som helst utan att det får några konsekvenser, men nu har vi insett att det inte är så, säger Pia Skoglund, adjunkt i ekofilosofi vid Karlstads universitet, till Dagens Nyheter.

– Vi blir påminda om människans och naturens ömsesidiga sårbarhet hela tiden. Hur mycket teknologi vi än har så kan vi inte stoppa en orkan i New York, och när vattnet svämmar över alla bräddar så kan vi inte hindra hus från att sjunka eller människor från att drunkna, fortsätter hon.

Skiffer och kullersten

Diabas och sandsten

You Might Also Like