Tips#5: Så rengör du stenplattor

Våren har passerat med stormsteg, nu är sommaren äntligen här – kanske den bästa tiden att njuta av trädgården. Men det är inte alla uppfarter, uteplatser och gångar som fått ta del av den beryktade vårstädningen än. Lugn, det är inte för sent. Henrik Hansen, säljare på Flisby i Malmö, berättar hur han rengjorde deras utställning.

– För ett par veckor sedan gick jag ut i vår utställning här i Malmö och började vårstäda, ytorna hade blivit lite smutsiga från alger och olika partiklar i luften.

Eftersom betongytorna kan utsättas för hårt slitage, lät han högtryckstvätten stå kvar i förrådet.

– Jag började i stället att spruta Tercol över hela ytan, sedan verkade medlet i ungefär ett dygn.

Ytan spolades därefter av med vatten. Men det var inte bara smuts som avlägsnades, en hel del fogsand försvann också.

– På de ställen där Romex hårdfog saknas behövde jag fylla på med lite ny fogsand. Vanligtvis häller jag bara ut fogsanden på torr yta, och upprepar detta under en två veckors period.

Eftersom att det var rusning i butiken fanns det inte tid för så många påfyllningar med fogsand. Därför testade Henrik Hansen en ny metod.

– Den påminner om hur man går tillväga när man fogar med Romex. Jag blötte helt enkelt ner fogsanden, så den nästintill blev flytande. Därefter tog jag en gummiraka och drog över fogarna. På så vis fylldes hela fogen och packades med bara en fogning.

Efter att fogen torkat, svepte Henrik Hansen sopen över ytan några gånger. Svårare än så var det inte att göra plattorna rena. På köpet fick han en ljus och fin fog – något som förhöjer hela ytan.

You Might Also Like