Trädgårdsdesign #1: Elisabeth Lindman

Flisby samarbetar med flera trädgårdsarkitekter – Elisabeth Lindman (Lustgård trädgårdsdesign) är en av dem. Nu berättar hon om nästa års trender i trädgården, de vanligaste frågorna och hur hennes drömträdgård ser ut.

Vad gör en trädgårdsarkitekt?

– Att planera, formge och färgsätta en trädgård så att den passar ägarna, användningsområdet och huset, är en designers främsta uppgift. Lyhördhet för kundens önskemål, och förmåga att kombinera det med den egna yrkeskunskapen bör ligga till grund för projektet.

Hur ser ett vanligt uppdrag ut?

– Inget uppdrag är det andra likt. Allt utgår från kundens önskemål och från vad som passar till huset och i omgivningen. Ett noggrant projektstartsmöte är jätteviktigt, så att vi vet att vi förstår varandra och att jag förstår vad kunden vill ha. Därefter skissar jag enkla handskisser på plats eller tar med mig materialet tillbaks till kontoret och gör riktiga skalenliga ritningar. Dels 3D-ritningar som man kan “gå in i” och titta hur det verkligen blir, dels ritningar till entreprenörerna. Kort sagt; allt som behövs till det aktuella uppdraget.

Vilka frågor brukar kunderna ställa?

– Är det dyrt? Svar: Nej, det handlar om små summor i sammanhanget och dessutom är det pengar man snabbt tjänar in, eftersom man slipper göra fel och göra om. Det blir rätt från början.

– Vilken stil har du? Svar: Stilen ska alltid anpassas till kundens önskemål och framförallt till förutsättningarna på plats; hur huset och omgivningen ser ut, vad som passar just där!

Vilka är de hetaste trenderna just nu?

– De svart-vit-gråa minimalistiska trenderna håller fortfarande i sig, men fler och fler väljer natursten framför betong. Sekelskiftestrenden är också stark.        

Vad tror du om nästa 2011-års trender?

– Jag hoppas att fler vågar prova den varma färgskalan, i de fall det funkar med husets kulörer förståss. Det ger en varm och välkomnande känsla och känns nytt och fräscht. Den tydliga trenden att välja natursten tror jag också kommer att fortsätta och växa sig större. Det tycker jag är extra roligt, eftersom naturstenen bara blir vackrare år för år.

Varför ska man anlita en arkitekt?

– För att det syns och känns skillnad på en trädgård som är proffsigt planerad utifrån begreppen funktion, form och färg, och en som inte är det. Det blir en trädgård som samspelar med huset och lyfter fram det vackra i huset ännu mer. Den blir praktisk och funktionell och samtidigt vacker. Dessutom, om den är rätt planerad, håller designen sig lika vacker och snygg år från år. Man slipper göra om!

Hur hittar du inspiration?

– Nästan överallt. Det kan vara en liten detalj jag snappar upp på enpromenad i kvarteren eller i naturen. Det kan också vara intryck från foton, från tidningar och tv osv och från besök i vackra miljöer. Många gånger hittar jag även inspiration på plats hos kunden, där man försöker se vad som är unikt och speciellt med just den platsen för att lyfta fram det och förstärka det. Alla platser har någonting!

Vilket är dina favoritmaterial?

– Oj, det beror ju helt på platsens och på projektets förutsättningar. Alla material- och färgval ska ju utgå från vad som passar huset och omgivningen och vad kunden gillar. Men personligen tycker jag om möten mellan olika material, mellan olika former och strukturer. Jag tycker mycket om stenmaterial, kombinerat med växter som lyfter fram stenens karaktär. Natursten är den absoluta personliga favoriten.

Hur ser din drömträdgård ut?

– Min egen drömträdgård växer fram bit för bit. Det blir en ganska stilren trädgård men med inslag av den lokala naturen, med mycket sten och grus och med ganska få sorters växter, hellre fler av få sorter. Den andas lugn och harmoni och ska vara en plats för vila, rekreation och inspiration och självklart en plats för att umgås med vänner. De material och växter jag sätter in är noggrant utvalsa för sin unika karaktär och alla bidrar med något till helhetsintrycket.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

– Det är många parametrar som ska stämma överens. En trädgård är ju föränderlig. Den ser olika ut inte bara pga årstidsväxlingar, utan även olika tider på dygnet. Den förändras också med tiden, när växterna blir större, träden högre osv. Det gäller också att få en lyckad och hållbar kombination av funktionalitet med estetik. Men utmaningen och komplexiteten är det som är det roliga och dynamiska med mitt arbete och att se glädjen hos kunden, att man lyckas skapa deras drömträdgård, är motivationen.

Bildtexter från ovan:

Stliren entré till nyfunkishus

Morgonsolsplats

Gårablock och vind- och insynsstrilande spaljéskärm

Exempel på 3D-skiss. Modernt uterum.

You Might Also Like