Trädgårdsdesign #2: Cajsa Jacobsson

Flisby samarbetar med flera trädgårdsarkitekter – Cajsa Jacobsson och Per Lundin, från FF Trädgård och anläggning, är en av dem. Nu berättar de om nästa års trender i trädgården, de vanligaste frågorna och drömträdgården ser ut.

Vad gör en trädgårdsarkitekt?
Löser trädgårdens funktionella och estetiska krav utifrån kundens behov och tomtens förutsättningar.

Hur ser ett vanligt uppdrag ut?

Kunden har köpt tomt för att bygga hus. Första behovet är markplanering. Vi gör är en tänkt disposition av tomtens alla ingående ingredienser. När huset är byggt går vi vidare med detaljskiss.

Vilka är de hetaste trenderna just nu?
Ljussättning i trädgården.

Varför ska man anlita en arkitekt?
Design utomhus innehåller många faktorer och är komplext. Det handlar om växtlighet, logistik, materialval, grundarbete, planlösning, nivåer, funktioner, hållbarhet, karaktär, belysning, jordtyper, växtzon, väderstreck, utsikter, insyn med mera. Själva designen är tredimensionell med proportioner, rytm, volym, formspråk, ljus kontra skugga och mycket mera som är det avgörande för hur resultatetet blir.

Var hittar ni inspiration?
Genom utländska tidningar, mer erfararna yrkesmän inom olika branscher, böcker osv. Men inspiration kan komma av precis vad som helst.

Vilket är era  favoritmaterial?
Jag (Casja) förordrar alltid natursten, om kunden har råd. Det lönar sig i längden, blir bara snyggare med åren och går aldrig ur tiden. Det funkar alltid – blir sällan fel. Man kan alltid skapa den karaktär som passar genom val, som regelbundna resp skurna, vilket mönster, om man blandar storlekar, färgen på stenen (sten av olika mineraler), hur ytorna formas, hur prydlig ytterkant man väljer, och förstås växtvalen intill stenytorna.

Hur ser din drömträdgård ut?
En naturtomt där man varsamt tar bort växter som inte mår bra, står i vägen, kommer att ställa till problem eller sprida sig. Tomtens egna karaktärsdrag mejslas fram och förstärks. Formgivning av hus och trädgårdens funktionsytor görs i symbios med naturen. Den huvudsakliga karaktären är lugn, lummig men bjuder ändå på vackra variationer genom växter som tydlliggör årstiderna. Dofter måste finnas. Vissa rum kan sticka ut med egen identitet. Något oväntat, sköna överraskningar, får gärna finnas. Tämjd natur med robust känsla. Tyvärr är detta tänk sällsynt.

Vad är det svåraste med ditt jobb?
För mig är växtvalen i samplanteringar alltid svårast. För att det finns så oändligt många kombinationer och uttryck. Ett vanligt krav från kunden är “lättskött”. Det gäller att försöka möta kundens förväntning och drömmar, men med tåliga friska växtval som håller i längden. Själva gestaltningen, idéprocessen, är alltid lättast.

Besök deras hemsida här!

You Might Also Like