Trädgårdsdesigners #10: “Jobbar gärna med svenska naturmaterial”

Husets stil och ägarnas personlighet är viktiga inspirationskällor när trädgårdsdesigner Anna Skjönsberg, hos Garden by Anna, arbetar med ett projekt.
– Jag tycker det är viktigt att utgå från vad som redan finns på platsen. Hur tråkig man än själv finner sin trädgård brukar jag så gott som alltid hitta en eller flera guldkorn som inspirerar mig. Sedan jobbar jag med att förstärka det vackra som redan finns och skapa ett nytt sammanhang kring det i resten av trädgården, säger hon till Flisbybloggen.

// I år publicerar Flisbybloggen flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som Flisby samarbetar med. I dag – Anna Skjönsberg hos Garden by Anna. Klicka här för en lista med alla våra samarbeten med designers. //

annaskjonsbergDet är också inspirerande att besöka vackra trädgårdar runt om i Sverige och jag besöker även gärna det berömda Chelsea Flower Show i London. Skogen är dessutom en viktig inspirationskälla för mig, att hitta det vackra i det enkla. 

Hur ser ett vanligt uppdrag ut?

– Vi hjälper många familjer som byggt hus och som behöver hjälp att planera sin nya trädgård. Då är det väldigt vanligt att det inte alls finns en trädgård, utan tomten kan bestå av sprängsten eller grus. Det är också vanligt med kunder som vill skaffa pool, och då vill man samtidigt ta ett helhetsgrepp över trädgården för att få en riktigt bra helhet. Men vi ritar även äldre trädgårdar, som fått en ny ägare eller mer tid och intresse att ägna sig åt trädgården men inte vet var man ska börja. Det är även vanligt att bostadsrättsföreningar, som insett värdet i en vacker och trivsam gemensam trädgård i stället för en stor och ödslig asfaltsplan, tar hjälp av oss.

Anna Skjonsberg portrattPå vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?

– Varje uppdrag börjar med att vi träffar kunden under ett par timmar för att prata igenom behov och önskemål. Därefter fortsätter arbetet på kontoret, där vi skissar fram olika lösningar till trädgården med funktioner, former och växter. Vi på Garden by Anna arbetar i team där vi tillsammans bollar lösningar för varje projekt. Det är alltid kundens önskemål står i fokus, och en viktig chans för kunden att påverka designarbetet sker vid ett ytterligare möte då projektledaren presenterar skisser och idéer. Utifrån kundens synpunkter färdigställs ritningen som sedan levereras både digitalt och på papper.

Varför ska man anlita en arkitekt?

– För att få en välplanerad trädgård som höjer fastighetens värde och är skräddarsydd efter sina behov:

  • Du vill skapa en trädgård som inte bara är vacker utan även är lättskött
  • Du behöver hjälp att se hela potentialen i din trädgård
  • Du behöver specialanpassa trädgården (t.ex. vid ryggbesvär kan upphöjda odlingsbäddar underlätta, och värmeslingor i stenbeläggning minskar behovet av snöskottning)
  • Du vill undvika onödiga och dyra misstag
  • Du vill utnyttja kvadratmetrarna på bästa sätt i en mindre trädgård eller skapa plana ytor i en trädgård med stora höjdskillnader

Jag har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta? 

– Är man villig att lägga ned ett stort arbete själv kan man komma långt med att ta hjälp med enstaka rådgivningstimmar. Ett typiskt rådgivningsmöte kostar cirka 3000 kr exklusive restid. Många av våra kunder väljer dock att få hjälp hela vägen från ritning till färdig trädgård. Det innebär att vi även hjälper till med både projektledning och anläggning. Men finns orken och lusten ser vi det bara som positivt om kunden utför vissa delar själva och där vi hjälper till med vägledning där så behövs.

– Ett komplett växtförslag i ett detaljerat förslag kostar från 15.900 kr vilket är en liten del i det hela, men ofta avgörande för att slutresultatet ska bli bra. Jag har kunder som har spenderat långt mycket mer pengar på växter som dött innan de till slut valt att anlita mig för att rita trädgården.

Garden by anna - Tumba-10Vilka material arbetar du helst med?

– Jag arbetar gärna med svenska naturmaterial. Men materialvalet är unikt för varje projekt och avgörs bla av husets och områdets stil men självklart även ägarnas personlighet, önskemål och stil.

Hur ser din drömträdgård ut?

– Min drömträdgård bjuder på överraskningar och det finns platser båda att umgås på, men även för att dra sig tillbaka med en god bok. Trädgården är lekfull i växtvalet men har tydliga former. Jag ser gärna en härlig mix av välklippta häckar och naturliga och vilda områden med stora yviga busiga prydnadsgräs som bambu.  Det ska finnas en hängmatta, en stor vattenspegel och man ska bli inbjuden till barfotagång på solvarma trampstigar av skiffer. Skuggspel tycker jag är fantastiskt – varför det är ett måste med en stor vägg där ett vackert träd kastar sin skugga. Gärna en Katsura eller en stor uppstammad kopparhäggmispel!

Anna Skjonsberg ritarVad är det svåraste med ditt jobb?

– Jag tror att många behöver mer tid för njutning och mindre tid för jobb varför vi strävar mot att rita välplanerade trädgårdar som är så lättskötta som möjligt. I en typisk svensk trädgård har man en häck, altan, något fruktträd och några bärbuskar och en garageuppfart. Allt annat fyller man ut med en gräsmatta. Vad många inte tänker på är att gräsmattan är det som har högst skötselbehov i trädgården. Och det kan ibland vara svårt att förklara, att en vacker marktäckande plantering är lättare att sköta än en gräsmatta. Personligen tycker jag att det istället är mycket mer intressant och smart att planera in så mycket gräsmatta som man faktiskt vill använda sig av. Och genom att ge den en intressant form blir den också plötsligt mycket mer intressant. Kanske till och med ett smycke.

Vilken är din favoritsten hos Flisby?

– Svart skiffer är en stor favorit. Skiffer över huvud taget är vackert eftersom den finns i så många former och färger och därmed kan ge så många olika intryck.

Vilka är de hetaste trenderna just nu?

– Att skapa ett vardagsrum ute,  för att njuta, umgås och leva i trädgården. Att laga mat med vännerna, leka med barnen eller odla. Och det ska självklart vara både snyggt och lättskött!

Garden by anna - Tumba-12Vilka är det vanligaste misstagen i en trädgård?

– Jag träffar många kunder som har byggt hus och är fullständigt utpumpade av den processen, men samtidigt är i akut behov att snabbt få till en trädgård. Det är också inte helt ovanligt att det inte finns budgeterat tillräckligt för att få den trädgård man tänkt sig, samtidigt som man är både beslutstrött och har väldigt bråttom. Därför vill jag varmt rekommendera att: 

  • se till att budgetera för trädgården redan från början.
  • planera trädgården innan huset byggs så kan spara pengar genom att göra rätt direkt vid grovplanering av trädgården.
  • tänk också på att hösten och vintern även är en utmärkt tid att planera trädgården, då har man en plan färdig och kan börja gräva så snart marken tillåter på våren.
  • sätt träd, häckar och buskar tidigt. Medan ett kök blir klart på några veckor, tar träd många år på sig att bli stora. Finns det utrymme i budgeten är det en fördel att köpa stora exemplar.

Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka om hjälp med en trädgårdsarkitekt?

– Det finns många viktiga frågor att fundera igenom innan ett första möte, och till hjälp har vi en checklista. Viktiga frågeställningar är vad din trädgård ska rymma, vad du tycker om och vad du inte tycker om? Vilka funktioner behövs? Dessutom är det viktigt att bestämma en budget för trädgården, hur mycket får det kosta, ska ni gräva och plantera själva eller ta in hjälp, och ska hela trädgården stå klar på en gång eller byggas upp efter hand? 

Nedan finns ett gäng bilder från Annas projekt i Tumba:

Exempelritning Garden by anna(1)

Garden by anna - Tumba-6

Garden by anna - Tumba-8

 

Garden by anna - Tumba-7

Garden by anna - Tumba-16

Garden by anna - Tumba-14

   Garden by anna - Tumba-11

Garden by anna - Tumba-20

 

You Might Also Like