Trädgårdsdesigners #12: “Allt har sin charm och funktion”

Tv-program om hus och design, offentliga miljöer och nya bostadsområden är tre inspirationskällor för  trädgårdsdesigner Niclas Tengwall.
– Jag jobbar gärna med natursten, större betongplattor, stora träd och mycket perenner, säger han till Flisbybloggen.

// I år publicerar Flisbybloggen flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som Flisby samarbetar med. I dag – Niclas Tengwall hos Tengwalls Hus o Trädgårdar. Klicka här för en lista med alla våra samarbeten med designers. //

tengwallHur ser ett vanligt uppdrag ut?
– Vi utför hela kedjan från idé till helt färdig trädgård, men också delar av den kedjan. Vi har en unik kompetens eftersom vi sitter på båda stolarna, vi kan anläggning tekniskt men även design/arkitektur och inte minst visualiseringen.

På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?
-Så mycket de vill, men oftast bara i introt. Sedan rullar uppdragen igång och det kan bli mindre diskussioner och ändringar. Bra planering och förarbete minimerar antalet ändringar. Men vi är alltid öppna och lyhörda för ändringar.

Jag har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?
-Det finns inget standardsvar, men normalt kring 12-16 000 kronor för en villaträdgård. Priset beror på omfattning och underlag samt vad  kunden vill ha.

Hur ser din drömträdgård ut?
-Den finns nog inte, allt har sin charm och funktion. Drömmen är att kunden blir nöjd fullt ut och trivs med sin trädgård.

 

Vad är det svåraste med ditt jobb?
-Att hinna med alla uppdrag, men det är ett angenämt problem. Folk får ibland stå i lite kö, men de flesta inser värdet av det vi gör.

Vilken är din favoritsten hos Flisby?
-Gärna kantsten av granit och sandstensplattor, och självklart skiffer i fallande längder.

Vilka är de hetaste trenderna just nu?
-Det pratas mycket om trender, men ingen kan riktigt visa vilka dessa är. Trots att jag har varit aktiv sedan 1989, och håller föredrag inom design, så ser jag inga tydliga trender. Möjligen ljussättning,  men den trenden har funnits i fem-sex år. Stora betongplattor är heller inget nytt utan bara mer vanligt nu.

Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka om hjälp med en trädgårdsarkitekt?
-Gör en egen specifikation på vad du vill ha ut av mötet och den nya trädgården. Ta fram tomtritningar och gärna idébilder på sådant du tycker om.

Klicka här för att läsa fler av våra intervjuer med trädgårdsdesigners!

Här är några bilder från Niclas Engwall, som visar trädgårdsprojekt som han arbetat med:

IMG_2221

DSCN4597

DSCN4565

 

 

 

You Might Also Like