Trädgårdsdesigners #3: “Bidrar med rätt växt på rätt plats”

Trädgårdsdesigner Helena Åhlund  beskriver sin egen drömträdgård som lummig, hemlig och spännande. Men när hon är ute hos kunder är det kundens drömmar och tankar som står i centrum.
Jag är visserligen trädgårdsdesigner men det är inte jag som ska bo i trädgården och trivas, utan kunden, säger hon till Flisbybloggen.

// Under våren publicerar Flisbybloggen flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som Flisby samarbetar med. I dag – Helena Åhlund hos Trädgårdsmakaren. Klicka här för en lista med alla våra samarbeten med designers. //

faktaahlundHur ser ett vanligt uppdrag ut?

– De flesta av mina kunder är vanliga husägare som känner sig rådvilla och vill ha tips och idéer på vad de kan göra med sin trädgård. Några har byggt ett nytt hus och vill börja från grunden, någon annan har bott länge i sitt hus och har fått ett nyvaknat trädgårdsintresse sedan barnen har blivit äldre. Jag börjar alltid med ett hembesök hos kunden som ger en bra grund till vidare arbete, oavsett om man bara vill ha ett par timmars rådgivning för att få sina egna tankar bekräftade eller få hela trädgården designad in i minsta detalj, säger trädgårdsdesigner Helena Åhlund.

På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?

– Det är alltid kunden som kommer med önskemål om vilken trädgård de vill ha. De får ofta plocka fram bilder som de känner sig inspirerade av och jag har alltid en öppen dialog med kunden som ska känna sig delaktig. Jag är visserligen trädgårdsdesigner men det är inte jag som ska bo i trädgården och trivas, utan kunden.

Varför ska man anlita en trädgårdsarkitekt?

– Det är egentligen av samma anledning som att anlita en byggnadsarkitekt om man vill bygga sitt eget hus. Vi är utbildade och har lång erfarenhet av att planera funktionella och trivsamma trädgårdar som är hållbara i många år. Eftersom det är en dyr investering att göra en trädgård kan vi bidra med att rätt växt planteras på rätt plats, att val av marksten passar huset och dessutom finns det stor risk att man är lite hemmablind och inte ser alla fina möjligheter som en trädgård har.

Var får du inspiration ifrån?

– Jag inspireras precis som alla andra av trädgårdstidningar, böcker, bloggar och av att resa runt i världen och titta på andra trädgårdar. Sen har jag en egen visningsträdgård som jag provar mig fram i och blir inspirerad av att testa nya saker.

Alla har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?

– Det behöver inte kosta så mycket. Ett bra alternativ är att köpa de första timmarnas konsultation som ger en grundläggande start. Du får då behålla den skiss jag gör på plats i din trädgård och ju mer du har förberett dig med frågor, desto mer får du ut av mitt besök. Det kostar 3900:- för tre timmar men resekostnad tillkommer.

Helena (7)Vilka material arbetar du helst med?

– Växter! Även lättskötta trädgårdar kan ha mycket växter, det gäller bara att använda rätt sort och plantera dem på rätt sätt i kombinationer som inte kräver så mycket ogräsrensning eller ens bevattning.

Hur ser din drömträdgård ut?

– Lummig, hemlig och spännande. Det är lite som jag försöker göra själv hemma i min egen trädgård, så jag får väl säga att det är mina drömmars trädgård.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

– Ibland kan det vara svårt att tillgodose alla kundens önskemål och hitta balansen i det. Kombinationen lättskött, snygg, åretruntblommande och lummig är en svår ekvation om man samtidigt säger att man inte har tid att sköta den. Sen är det svårt att förutse kostnader eftersom man aldrig kan veta vad som finns under den synliga marknivån. Ett berg eller stora stenar som inte går att flytta kan göra att man får tänka om och hitta på nya saker kvickt när grävmaskinen står på plats.

Vilken är din favoritsten hos Flisby?

– Den polerade kalkstenen med marmoreringar och fossiler. Jag har den som en bordsskiva på ett gammalt symaskinsstativ i gjutjärn och drar ofta handen över den släta och mjuka skivan när jag går förbi.

Helena (9)Vilka är de hetaste trenderna just nu?

– Natursten och trädgårdsmöbler i retrostil. Gärna epoxylackade stålmöbler i klara färger i orange, lime och turkos.

Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka hjälp av en trädgårdsarkitekt?

– Först kan du söka efter en godkänd trädgårdsdesigner på www.svenskatradgardsdesigners.se. Då vet du att du får kvalitet och yrkeskunnande. Sen underlättar det om du har en skalenlig tomtritning som trädgårdsarkitekten kan rita på. Att välja ut bilder och visa är också bra, det kan vara svårt i ord att beskriva saker och de positiva känslorna man får när man ser en bild.

Kolla in trädgårdarna som Helena Åhlund ritat (Foto: Helena Åhlund)

 

Helena

Helena (2) Helena (3) Helena (6) Helena (7) Helena (8) Helena (9) Helena (10)

 

You Might Also Like