Trädgårdsdesigners #4: “Jag arbetar gärna med natursten”

Att låta trädgården bli en slags förlängning av bostaden är en av de hetaste trenderna i år, enligt trädgårdsarkitekt Natalia Andersson.
– Genom att göra rätt från början, såsom växtval och markmaterial, kan man undvika onödiga kostnader längre fram, säger hon till Flisbybloggen
på frågan om varför man ska anlita en trädgårdsarkitekt.

// Under våren publicerar Flisbybloggen flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som Flisby samarbetar med. I dag – Natalia Andersson hos Trädgårdsvision. Klicka här för en lista med alla våra samarbeten med designers. //

faktanataliaHur ser ett vanligt uppdrag ut?

För det mesta arbetar jag med privatträdgårdar, men ibland även för bostadsrättsföreningar. Mina kunder vill främst få hjälp med att planera och strukturera sin trädgård efter sin egna familjs behov. Det kan även vara svårt att veta vilken trädgårdsstil som passar till husets karaktär och i vilken ände man ska börja i.

På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?

Kunden är delaktig i nästan hela arbetsprocessen. Vi träffas på ett första möte i deras trädgård där vi diskuterar önskemål och funderingar. Jag arbetar med kundens önskningar i fokus och anpassar förslaget därefter. Vid ett andra möte visar jag ett första förslag där kunden får komma med invändningar och göra eventuella ändringar. Vid vårt sista möte presenterar jag mitt färdiga förslag och vi pratar om hur vi ska gå vidare i projektet steg för steg.

Varför ska man anlita en trädgårdsarkitekt?

Om man vill ha hjälp med en hållbar och funktionell trädgård som ska vara vacker under stora delar av året. Trädgården ska vara estetiskt tilltalande och vara en naturlig förlängning av bostaden. Min högsta prioritet är att kunden ska känna sig nöjd och vilja spendera mycket tid i sin trädgård.

Var får du inspiration ifrån?

Från andra trädgårdar och miljöer jag besöker, trädgårdsbloggar, magasin och trädgårdsböcker.

Alla har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?

Jag erbjuder allt från två timmars konsultationer till omfattande helhetslösningar. Priset varierar beroende på hur detaljerat förslaget ska vara och arbetsåtgång. Priset för en rådgivning ligger runt 2.000 kronor och en trädgårdsritning någonstans mellan 7.000-25.000 kronor.

Vilka material arbetar du helst med?

Jag arbetar gärna med natursten. Natursten åldras vackert och ger en speciell känsla till trädgården. Sen kan betongsten vara väldigt snyggt i rätt miljö.

Natalia Andersson FlisbyHur ser din drömträdgård ut?

En naturlik trädgårdskaraktär som upplevs som lite vild och otuktad. Vackra bladformer i olika gröna nyanser och blommor i pastellfärger. Gärna en massa ormbunkar, prydnadsgräs och bambu!

Vilken är din favoritsten hos Flisby?

Offerdalsskiffern är min absoluta favorit.

Vilka är de hetaste trenderna just nu?

Att se trädgården som en förlängning av bostaden. Generösa umgängesytor får ta mer plats och stora gräsytor spelar en mindre viktig roll i trädgården. Man lägger mer pengar på utomhusbelysning eftersom att man vill umgås mer i sin trädgård och långt in på kvällen. Fler och fler vågar även låta en viss stil genomsyra hela sin trädgård.

Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka hjälp av en trädgårdsarkitekt?

Fundera ut vad du vill med din trädgård och hur den ska användas. Hur mycket tid du kan du lägga på skötsel och vad den får tänkas kosta. Plocka gärna fram bilder som förmedlar vad du vill ha och gillar. 

Kolla in skissen och teckningarna som Natalia Andersson ritat (Copyright: Natalia Andersson)

karaktarsplan

Karaktärsplanvyuteplats

Vy över uteplatsvypergola

Vy över pergola

You Might Also Like