Trädgårdsdesigners #6: “Jag har redan min drömträdgård”

Ett stort träd kan kosta mycket pengar att köpa nytt – därför är det viktigt att inte såga ner buskar och träd i onödan. En välplanerad trädgård kan ofta vara en god invstering, menar trädgårdsdesigner Susanne Sandås Andersson hos Trädgårdsform.

– Om man vill ha en vacker trädgård kan det till och med blir billigare att ta hjälp, då får kunden en plan att följa och man minskar risken att göra dyra misstag, säger hon till Flisbybloggen.

// Under våren publicerar Flisbybloggen flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som Flisby samarbetar med. I dag – Susanne Sandås Andersson hos Trädgårdsform. Klicka här för en lista med alla våra samarbeten med designers. //

fakta2Hur ser ett vanligt uppdrag ut?

– Det finns två vanliga, men helt olika uppdrag. Det ena är familjen som ”blivit” med tomt då de byggt nytt hus. De kan inte så mycket om trädgård. Men vill ha en vacker och lättskött utemiljö. Det andra är familjen som köpt ett hus från 50-60-talet och fått en okontrollerad övervuxen trädgård på köpet, och därför undrar hur de ska ta sig an den komplicerade trädgården.

På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?

– Trädgården är en viktig del av kundens hem. Det är avgörande för resultatet att kunden har ett stort deltagande. Ibland vet familjen precis vad de vill ha men inte hur de ska komma dit. En del vet bara att de vill ha en vacker trädgård. Då är det viktigt att ställa rätt frågor, vara lyhörd och skapa sig en känsla av vilken stil kunden gillar. Som en kund sa när allt var klart: "Trädgårdsförslaget som vi fick hade vi aldrig kommit på själva, samtidigt som det var precis det vi ville ha."

Varför ska man anlita en arkitekt?

– En välplanerad trädgård är en bra investering. Fullvuxna buskar och träd har ett högt värde. Ett stort träd kan kosta många tusenlappar om man skulle köpa dem stora från början. Det är viktigt att inköp, planering och arbetsinsatserna är genomtänkta så det inte blir fel som sedan måste göras om. Många vill idag ha en lättskött trädgård. För att åstadkomma det krävs kompeten och noggrann planering.

Var får du inspiration ifrån?

– Naturen ger mig mycket inspiration. Jag försöker ta ledigt någon vecka varje sommar och vara ute i skärgården. På hösten brukar jag försöka passa på att besöka vackra och inspirerande trädgårdar i världen. Sist blev det Italien och Florens. Tidigare Holland och trädgårdsmässan i London.

Tradgardsform-StockholmJag har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?

– Mitt arbete och min vision bygger på att jag vill hjälpa människor. Att skapa en välplanerad trädgård kräver förstås en hel del timmars arbete. Men min tanke är att många bör ha råd. Därför har vi på Trädgårdsform olika nivåer på ritningar. Allt från enkla skisser till mer avancerat innehåll. Men alltid fasta priser så att kunden vet vad det kommer att kosta.

– Eftersom man troligen inte gör en sådan planering så många gånger i sitt liv så kan det annars vara svårt att veta och känna sig trygg med vad det kosta i slutänden. Om man vill ha en vacker trädgård tror jag att det till och med blir billigare att ta hjälp då man får en plan att följa och risken att man gör dyra misstag undviks. Då man har anläggare med maskiner på plats är det oftast mer ekonomiskt att göra större arbeten på en gång än att sprida ut det under en längre period.

Vilka material arbetar du helst med?

– Jag känner stort engagemang i alla mina kunder. Självklart tycker jag att det är lika roligt att planera oavsett material, men det är förstås roligt med natursten och mer exotiska träd och buskar.

Hur ser din drömträdgård ut?

– Den har jag hemma hos mig! Trädgården är cirka 2000 kvm med olika trädgårdsrum i olika stilar. Där ryms allt från den soliga perennrabatten till en skuggig lund och den japanska hörnan. I trädgården finns spännande träd som valnöt, vingnöt, katsura och flera olika magnolior. Om jag saknar något så är det trädgården vid havet och med en strandkant.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

– För de flesta handlar trädgårdsprojektet om att förverkliga en dröm. Ibland kan någon kund köpt en tomt som har svåra förutsättningar att kunna motsvara drömmen, till exempel mycket berg på tomten medan familjen vill ha en frodig och lummig oas. Det är inte omöjligt, men prislappen för anläggningsarbetet blir förstås inte som man kanske tänkt sig.

Vilken är din favoritsten hos Flisby?

– Det nya svarta skiffersortimentet. Särskilt storleken 60×60, den gillar jag verkligen. Även granitplattorna och kalksten i större storlekar som 90×60 och 60×60 cm är riktigt snygga.

Vilka är de hetaste trenderna just nu?

– När det gäller sten ser jag en stor efterfrågan på natursten, men även betong och då gärna stora plattor. Att odla något ätbart är viktigt för många. Både frukt och bär, men även grönsaker i upphöjda planteringslådor.

Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka om hjälp med en trädgårdsarkitekt?

– Det är bra att fundera på hur man vill använda trädgården. Vad tycker man om att göra ute? Hur mycket tid vill man lägga på skötseln. Det är även klokt att tänka lite på längre sikt. Hur ser framtiden ut för familjen.

– När det gäller växtval, stil, färger och form är det min roll att guide kunden så det blir rätt. På Trädgårdsform har vi en checklista som skickas till kunden i god tid innan vårt möte. Då hinner nya frågeställningar väckas och kan få utrymme familjens diskussioner.

Kolla in Susannes bilder nedan:

Rind0 Ritning Rind0 waxholm (2)

Rindo waxholm (1)

Rindo waxholm (3)

FÖRE/EFTER – SPANA IN FÖRVANDLINGEN I ENSKEDE:

Enskede (1)

Enskede (2)

Enskede (3)

Enskede (4)

You Might Also Like